Sunday, July 25, 2004

Persoalan anak tidak sah taraf

Persoalan anak tidak sah taraf


Salam.

Saya ada terbaca di dalam satu artikel tentang taraf anak luar nikah dimana jika seorang gadis telah terlanjur (berzina) & mengandung. Dalam masa 3 bulan itu dia di nikahkan dengan lelaki yang telah mengandungkannya, pendapat itu mengatakan anak yang lahir daripada perbuatan keterlanjuran itu dianggap sah taraf dan boleh di binkan kepada si lelaki tersebut dan berhak seperti anak-anak sah yang lain. (Muhamamd Syams Al-Haq al 'Aziim Abaadi Abu Taiyyib, 'Aun al-Ma'biid, juz 6, muka surat 261). Saya agak terkejut dengan pendapat ini! Adakah pendapat ini betul dan boleh di gunapakai?

Dalam masyarakat yang kini semakin lupa harga diri dan terlalu bebas, terlalu banyak kelahiran & ketelanjuran berlaku , ini agak mencemaskan saya kerana semasa saya remaja dahulu saya dikelilingi oleh adat resam budaya yang sopan santun tidak seperti sekarang yang ramai berpendapat keluar diantara lelaki & perempuan terutama jika sudah bertunang adalah 'biasa'. Bagaimanakah harus kita didik masyarakat Islam kita untuk sama-sama mendapat barkah di dunia & akhirat dan dapat sekurang-kurangnya 'reduce the problems' walaupun sesuatu yang mustahil untuk dihapuskan.

Saya mempunyai 3 anak lelaki & 1 orang anak perempuan yang sedang membesar, semoga tips dari ustazah dapat saya membimbing anak-anak saya dengan
cara yang betul. Ribuan terima kasih atas pandangan dan nasihat dari ustazah.

Ikhlas saya Nordzaini Harun

Jawapan:

Di dalam kitab Al-Mufassaol fi Ahkamil-Mar-ati wal-Baitl-Muslim, Jilid 9, Dr. Abdul Karim Zaidan telah membentangkan pendapat ulamak pelbagai mazhab mengenai kedudukan anak zina beserta dalil mereka. Hasil pembentangan itu beliau merumuskan: "Bahawasanya anak zina tidak sabit nasabnya (tidak boleh dibin atau dibintikan) kepada lelaki yang berzina, sama ada dia berkahwin dengan perempuan yang dia berzina dengannya itu ketika hamil dan melahirkan anak kurang dari enam bulan selepas tarikh aqad; ataupun dia tidak berkahwin dengannya sehingga dia melahirkan anak. Tetapi jika dibinkan kepadanya dengan pengakuan dia sendiri bahawa itu adalah anaknya, tanpa menyebut hasil dari zina, maka sabit nasabnya di dunia, iaitu menurut undang-undang di dunia. Tetapi jika dia berkata bahawa ini anaknya hasil daripada zina maka tidak sabit nasabnya." Ini bermakna jika seseorang mendakwa anak yang dilahirkan oleh wanita yang dinikahinya itu adalah anaknya dan dia tidak menyebut hasil zina; walaupun dia baru sahaja berkahwin, tidak sampai enam bulan (menurut al-Quran, tempoh mengandung paling singkat ialah 6 bulan) maka dakwannanya itu diterima dan anak itu dibin atau dibintikan kepadanya. Kita tidak diwajibkan untuk bertanya dan mendesaknya supaya menyatakan itu anak zina atau anak yang terjadi selepas dia bernikah. Zina adalah dosa antara dia Allah. Kita menghukum seseorang berdasarkan bukti sama ada saksi atau pengakuan sendiri. Selama mana tidak ada bukti, serahkan urusan itu kepada Allah. Tetapi sekiranya dia sendiri telah mengaku anak itu adalah hasil perbuatan zina, maka tidak boleh sama sekali dinasabkan kepadanya. Allahu A'lam.

  1. Usaha mengembalikan manusia ke jalan Allah, memantapkan kefahaman dan penghayatan Islam yang syumul tidak boleh dilakukan oleh individu secara perseorangan. Perlu kepada penyatuan dan penggembelingan tenaga secara mantap dan sistematik. Marilah bersama kami, Wanita JIM. Sama-sama kita berkongsi tenaga dan idea, mudah-mudahan usaha kita diberkati Allah.
  2. Untuk mendapat tips mendidik anak yang solih dan solihah, sila rujuk artikel-artikel yang telah tersiar di dalam WWI.


5 comments:

Anonymous said...

TAK LEH NAK PAKAI CAKAP2 USTAZAH NIH!!!! CAMTU LEH LAH RAMAI ORANG YANG BUAT JAHAT SEPERTI MEROMPAK, MEMBUNUH, MEROGOL, MELIWAT, MENIPU, MERASUAH, MELANGGAR SUMPAH DEMI ALLAH, MURTAD, BERZINA, SYIRIK, MENYEMBAH BERHALE, MENGAMALKAN ILMU SIHIR, MEMAKI, MENCARUT, CAKAP KURANG SOPAN, PENYANGAK, PENYELUK SAKU, PERAS UGUT, BERPERANG, TAK HORMAT ORANG TUE, MINUM MINUMAN KERAS YAKNI ARAK(BERALKOHOL)ALCHOHOLIC, MENDERE FIZIKAL DAN MENTAL SESEORANG, TIDAK LANGSUNG BERADAB, MELANGGAR HUKUM HAKAM AGAME ALLAH DAN BANYAK LAGI JENIS KEJAHAAN YANG ADE KAT ALAM INI ASALKAN ORANG YANG BUAT JAHAT ATAU KEMUNGKARAN ITU BERKATE "ITU URUSAN AKU DAN ALLAH DAN SEMEMANGNYE AKU TAK AKAN MENGAKU KESALAHAN2 YANG AKU BUAT SEBAB ENGKAU(BOMBA, POLIS, HAKIM, ORANG KEBANYAKAN, ORANG TERNAME, TENTERE, ORANG PERSEORANGAN, KELUARGE, SAUDARE MARE, KAUM LAIN, BANGSE LAIN, NEGARE LAIN, BUDAK2, ORANG2 TUE, SESIAPE ATAU MUNGKIN LEBIH TERUK LAGI DIE MUNGKIN LEH KATE ITU URUSAN AKU SAHAJE DAN ALLAH TIADE HAK UNTUK MASUK CAMPUR KALAU AKU SELALU BUAT DOSE BESAR, SELALU MENIPU, MEMBUNUH, MENCURI, MEROGOL, MELIWAT DAN MELANGGAR SUMPAH DEMI ALLAH BANYAK KALI) TIDAK WAJIB BERTANYE SAMEDE AKU YANG BUAT KEJAHATAN ATAU KEBURUKAN ITU, YE ATAU TIDAK?!MACAM TU SUME LAH LEH BERZINA ASALKAN JANGAN SESEKALI ATAU BANYAK KALI MENGAKU YANG ANAK ZINA ITU ADELAH HASIL ZINA DAN ANAK ZINA ITU LEH DIBINKAN KEPADE BAPENYE(SUNGGUH TIDAK MUNASABAH LANGSUNG KENYATAAN ATAU STATEMENT USTAZAH JIM NIH!)NONSENSE! LELAKI JE YANG SY RASE BOLEH DAN MEMANG BOLEH PUN MENYAMPAIKAN ISLAM DENGAN AJARAN ISLAM AGAME ALLAH YANG SEBENAR. PEREMPUAN SAMPAIKAN DAN TERJEMAHKAN ISLAM CUME IKUT NAFSU SAHAJE! LAGIPUN LELAKI ADELAH KHALIFAH DI MUKE BUMI INI UNTUK MENYAMPAIKAN ISLAM http://whateverofwhatever.blogspot.com/

Anonymous said...

DALAM AL QUR AN ADE MENYATEKAN BAHAWE, CELAKELAH SESEORANG ATAU ORANG RAMAI YANG MEMBUAT SESEORANG ATAU ORANG RAMAI KETAWE! WALAUPUN MUKE DAN TAPAK TANGAN PEREMPUAN BUKAN AURAT TETAPI HAKIKATNYE PEREMPUAN ITU SENDIRI AURAT! SEBAB MUKE PEREMPUAN DAN TAPAK TANGAN PEREMPUAN JUGE BOLEH MERANGSANG ATAU MEMUNGKINKAN ZINA FACIAL~CUMSHOT(MEMANCUTKAN AIR MANI KE MUKE), ORAL SEX DAN HAND JOB(MEMBAYANGKAN TANGAN PEREMPUAN MELANCAPKAN KEMALUANNYE, KEMALUAN LAIN, KEMALUAN ORANG LAIN DAN KEMALUAN KITE!) YANG AURA CUMELAH MAWI WORLD! PEREMPUAN MANE ADE AURA UNTUK JADI ARTIS! PEREMPUAN MEMANG TAKDE AURA PUN, SEBAB PEREMPUAN ITU SENDIRI AURATTT TERMASUK SUARE PEREMPUAN ITU SENDIRI. JANGANLAH ADE PEREMPUAN YANG PERASAN DIRI DIE TU ADE AURA! LELAKI JE ADE AURA! PEREMPUAN ITU AURAT! SEMUE MANUSIE IBARAT TONG NAJIS YANG BAKAL BERULAT gune agame untuk poligami? padehal, bukannye murtad atau berdose besar pun kalau lelaki tak berpoligami! poligami bukan wajib! adam just dengan hawe PEREMPUAN MURAHAN SAHAJE YANG MEMILIKI RAMAI KAWAN LELAKI! DAN LELAKI MURAHAN SAHAJE YANG MEMILIKI RAMAI KAWAN PEREMPUAN KECUALI KELUARGE ASAS SAHAJE tuhan akan menurunkan bale dengan segere kepade kawasan yang ade dijemput kaum wanita sebagai penghibur kecuali lelaki, kerane perempuan itu aurat SEBARKAN LINK http://whateverofwhatever.blogspot.com/ KEPADE PELBAGAI BAHASE AGAR ISLAM TERSEBAR LEBIH MELUAS! MENYAMPAIKAN KEBENARAN ISLAM TIDAK MENGENAL TEMPAT. DAKWAHKAN ISLAM AGAME ALLAH KE SELURUH ALLAM! MAY GOD BLESS YOU AND ALL OF US.

Anonymous said...

ADE JUGE MANUSIE ATAU MANUSIE-MANUSIE ZAMAN SEKARANG YANG MENGGUNEKAN ISLAM UNTUK KEPENTINGAN MANUSIE ATAU MANUSIE-MANUSIE ITU SENDIRI, KERANE DALAM UTUSAN MALAYSIE MENDEDAHKAN KENYAAAN SEORANG USTAZAH YANG MENGHALALKAN ISTERI YANG SAH ATAU ISTERI-ISTERI YANG SAH MENGULUM ZAKAR DAN MEMINUM TELAN AIR ZAKAR SUAMINYE YANG SAH DAN ADE ENAKMEN SYARIAH DI TERENGGANU DARUL IMAN YANG MEMBENARKAN ISTERI ATAU ISTERI-ISTERI YANG SAH DILIWAT OLEH SUAMI YANG SAH! DALAM ISLAM AGAME ALLAH DAN UTUSAN ALLAH IAITU NABI MUHAMMAD SALLALLAHU 'ALAIHIWASSAL LAM SELAKU UTUSAN ALLAH SUBHANAWATA 'ALA TIDAK MEMBENARKAN SAME SEKALI PERLAKUAN LIWAT ATAU MENGULUM ZAKAR DAN MEMINUM TELAN AIR ZAKAR DAN MELANCAPKAN ZAKAR(MEMBAZIRKAN AIR MANI)OLEH ISTERI YANG SAH ATAU ISTERI-ISTERI YANG SAH TERHADAP SUAMINYE YANG SAH! KERANE ALLAH TIDAK AKAN MELIHAT SEORANG SUAMI YANG SAH SEDANG MELIWAT ISERINYE YANG SAH DAN JUGE MEREKE YANG MELAKUKAN ONANI(MELANCAP)! ALLAH TIDAK AKAN MELIHAT MEREKE YANG MENGAMALKAN LIWAT, ONANI(MELANCAP), MEMBAZIRKAN AIR MANI, BERZINA DENGAN IBU(TIDAK SOLAT MAGHRIB JUGE DIKIRE BERZINA DENGAN IBU ATAU BAPE!), MEMINUM SUSU ISTERINYE YANG SAH, BERZINA DENGAN JIRAN, ISTERI YANG BERZINA DENGAN SUAMI ORANG, BERZINA DENGAN ANAK, BERZINA SESAME JENIS, PERSENDIRIAN ATAU BERLAWANAN JENIS DAN MELAKUKAN KEBURUKAN-KEBURUKAN DAN KEROSAKAN-KEROSAKAN YANG TERAMAT BESAR TERMASUK SYIRIK(SEMBAH SELAIN ALLAH TUHAN YANG ESE[ESA]BUKAN TUHAN YANG SATU KERANE SATU BOLEH JADI DUE, TIGE DAN SETERUSNYE) DI AKHIRAT KELAK! NABI MUHAMMAD MUHAMMAD SALLALLAHU 'ALAIHIWASSAL LAM JUGE TIDAK PERNAH MENYURUH ISTERINYE SITI 'AISYAH RADIALLAH HU 'ANHA MENGELUARKAN AIR MANI NABI MUHAMMAD SALLALLAHU 'ALAIHIWASSAL LAM DENGAN MENGGUNEKAN MUKE, MULUT, TANGAN, BUAH DADE, PUSAT, DUBUR, CELAH KETIAK, CELAH PEHE, CELAH BELAKANG LUTUT DAN LAIN-LAIN LAGI ANGGOTE TUBUH YANG ADE KECUALI DI DALAM FARAJ(VAGINA)QUBUL SITI 'AISYAH RADIALLAH HU 'ANHA SEDALAM-DALAMNYE SAHAJE. MEMBAZIR AIR MANI TIDAK DIBENARKAN KERANE MEMBAZIR ADELAH SAHABAT SYAITAN! BEGITU JUGE DENGAN MEREKE YANG SELALU MELANGGAR SUMPAH DENGAN NAME ALLAH ATAU DENGAN MENJUNJUNG AL QUR AN MEMANG SUDAH PUN MENJADI SYAITAN YANG NYATE!

Anonymous said...

Islam adelah penjare bagi orang mukmin! Janganlah kite fikir dengan melanggar sumpah demi ALLAH adelah gurauan dan menandekan itu gurauan! Gurauan bukanlah menipu! Gurauan adelah gurauan! Menipu adelah menipu! Bile kite benar-benar rase terpenjare dek pengorbanan-pengorbanan kite yang ikhlas berkenaan soal-soal cinte, berpegang pade janji, tidak berbohong, tidak mainkan name ALLAH, PEGANG PADE JANJI, ikut perintah allah dan segale pengorbanan kite selame kite jadi jujur, menta 'ati ibu bape, kekasih, suami orang tue, islam, nabi muhammad sallallahu 'alaihiwassal lam dan allah sub ha na wa ta 'a la DAN KITE AKAN BEBAS DI AKHIRAT YAKNI DI SYURGE ALLAH BERSAME JANJI-JANJI YANG TELAH ALLAH TETAPKAN KEPADE SESIAPE YANG MEMPENJAREKAN DIRI MEREKE SELAME MEREKE HIDUP DI DUNIE KERANE AGAME ISLAM AGAME ALLAH! KESIMPULANNYE, ITULAH YANG DINAMEKAN ISLAM ADELAH PENJARE BAGI ORANG-ORANG MUKMIN SUPAYE KITE KELAK BEBAS SEBEBAS BEBASNYE DI AKHIRAT BERSAME NIKMAT-NIKMAT SYURGE YANG TELAH ALLAH JANJIKAN UNTUK KITE YANG MEMPERPENJARE DI DUNIE KERANE ISLAM DAN JANJI SETIE SUMPAH DEMI ALLAH KITE KEPADE KEKASIH SELAKSANE ADAM DAN HAWE SAHAJE DAN LANGSUNG PUN TIDAK MEMERLUKAN AMALAN POLIGAMI!!!

Anonymous said...

oral sex = seks muLut ATAU seks Lisan